Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
,

 

Με σημερινή επιστολή του προς το Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Λέσβου, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Ν. Σηφουνάκης απαντά στην από 11.03.2012 ανακοίνωσή τους. Προς πληρέστερη ενημέρωση επισυνάπτεται συνημμένα αντίγραφο της επιστολής.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

                                                                                                                                               Aθήνα, 15 Μαρτίου 2012

                                                                                                ΠΡΟΣ: Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Λέσβου   

                                                                                                                            (Υπόψη Προέδρου κ. Χατζέλλη)

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Έλαβα την εμπεριστατωμένη επιστολή σας. Πράγματι, σωστά επισημαίνετε ότι τα δύο τελευταία χρόνια στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. υπάρχει ένας «πυρετός» νομοθετημάτων. Εκ των πραγμάτων και με μεγάλη καθυστέρηση προχωρήσαμε επιτέλους στην αλλαγή ξεπερασμένων νομοθετημάτων και αναφέρω επιγραμματικά ορισμένα από αυτά όπως:

• Ο Νόμος για το νέο τρόπος έκδοσης και ελέγχου αδειών δόμησης, o νέος Γ.Ο.Κ., που το Νομοσχέδιο συζητείται στη Βουλή αυτό τον καιρό, ο Νόμος για τη ρύθμιση αυθαιρέτων, ο Νόμος για την απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.α.

Πέραν της μείωσης της γραφειοκρατίας, της πάταξης της διαφθοράς, στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι και η ανάδειξη του ρόλου του Μελετητή Μηχανικού. Επιπροσθέτως πρωτοβουλίες όπως:

• Η προσαρμογή νομοθεσίας για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων • Η προσαρμογή νομοθεσίας για κατάρτιση και αξιοποίηση του Κτηματολογίου (Θέσπιση διαδικασιών που να το καθιστούν απολύτως αξιόπιστο διαχρονικά, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις υποχρεώσεις μας, έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας) και άλλα πολλά που γνωρίζετε. Η συγκυρία επέβαλλε, όλα αυτά να γίνουν κατά τα τελευταία 2 χρόνια, μεσούσης της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, με εντονότατες τις συνέπειες απ' την καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Η ανάγκη λοιπόν και όχι προσωπικά μου καπρίτσια επέβαλλε – επιβάλλει την ανάλογη νομοθεσία και τις διορθώσεις – βελτιώσεις που σημειώθηκαν. Ασφαλώς και γνωρίζω τα περί «προσωπικού» κόστους το έχω επωμισθεί και στο παρελθόν όπως θυμάστε, από την δρομολόγηση αυτών των αναγκαίων αλλαγών στους θεσμούς που διέπουν τα της οικοδομής και του περιβάλλοντος.

Έχω την πεποίθηση όμως ότι παρά τις γκρίνιες συντελείται το σωστό. Πιστέψτε με συνάδελφοι δεν έχω στόχο να «δρέψω δάφνες» από τη θητεία μου στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. Άλλωστε, ας μη το λησμονούμε, το 1984 ο τότε υπουργός Υ.ΧΟ.Π., την θετική συμβολή του οποίου νομίζω εξαίρετε, με ανάλογες κλαδικές αιτιάσεις εκπαραθυρώθηκε, αλλά έγραψε ιστορία, όπως τότε ειπώθηκε.

Τις προάλλες απάντησα σε ανάλογο υπόμνημα των Πολιτικών Μηχανικών της Λέσβου, σήμερα σε σας, αύριο ίσως χρειασθεί να απαντήσω και στους αρχιτέκτονες. Κατανοώ απόλυτα τα προβλήματα, τη δυσμενέστατη συγκυρία που βιώνουν όλοι οι Έλληνες, όπως και οι συνάδελφοι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί. Στην Ελλάδα ζω, στη Λέσβο ζω, όπου τουλάχιστον κάθε βδομάδα βρίσκομαι και ακούω και βλέπω!

Εκείνο που με ενοχλεί δεν είναι η δυσαρέσκεια, αναμενόμενη εξ άλλου, με τα μέτρα που αναγκαζόμαστε να λαμβάνουμε, με ζητούμενο και στόχο την διάσωση της χώρας προς το συμφέρον του λαού. Με ενοχλεί ότι κάθε «στραβό» για τον κλάδο σας που εντοπίζετε το χρεώνετε στην άγνοια συμβούλων και σε δική μου «αλαζονεία». Σας πληροφορώ λοιπόν ότι καμία από τις διατάξεις που αναφέρεσθε, δεν ολοκληρώθηκε χωρίς γνώση και όσο το δυνατό με περισσότερη συναίνεση από το ΤΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την «ταμπακέρα» - που λέει και ο λαός μας - για τα τοπογραφικά σχέδια, γνωρίζουμε τη σημασία τους για ένα σύγχρονο και ακριβές υπόβαθρο, που θα προστατεύει την ιδιοκτησία. Για αυτό εκτός των άλλων νομοθετημάτων βάσει των οποίων έχει θεσπιστεί η υποχρεωτική υποβολή τους, από 1η Μαρτίου για τις νέες οικοδομικές άδειες σύμφωνα με το Ν. 4030, τα τοπογραφικά που θα υποβάλλονται για την έγκριση δόμησης, υποχρεωτικά θα είναι εξαρτημένα από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων. Μένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεννόηση.

                                                                                                                                                                                

                                                                                                                               Νίκος Σηφουνάκης